ایشان فرموده اند که نور از طرف اشیاءبه سوی چشم ما می اید و از ان نور که از طرف هر شیء به سوی چشم ما می اید فقطقسمتی به چشم ما می تابد و به همین جهت ما اشیاء دور را به خوبی نمی بینیم و اگرتمام نوری که از یک شیء دور بسوی چشم ما می اید به دیده برسد ما شیء دور رانزدیک خواهیم دید .و اگر بتوان چیزی ساخت که به وسیله ان تمام نوری که از شیء دورمی اید به چشم بتابانیم در صحرا شتری را که در فاصله 3000 ذرع می چرخد در فاصله 60ذرعی خواهیم دید . یعنی 50 بار ان را نزدیکتر مشاهده خواهیم کرد .این تئوری توسطشاگردان امام به اطراف رفت و بعد از این در جنگهای صلیبی که تماس بین شرق و اروپازیاد شد به اروپا منتقل گردید و در دانشگاههای اروپا تدریس شد و یکی از مدرسینشناخته شده این تئوری ( راجر بیکون انگلیسی استاد دانشگاه اکسفورد ) در انگلستانبود .
تئوری او راجع به نور همان است کهامام جعفر صادق (ع ) فرموده اند و مثل ایشان اظهار کرد که اگر وسیله ای بسازیم کهتمام نور اشیاء دور دست را به چشم ما برساند ما انها را 50 برابر نزدیکتر خواهیمدید .
همین نظریه بود که سبب گردید در سال1608 میلادی لیپرشی فلاماندی اولین دوربین را اختراع کرد و همان دوربین است کهنمونه ای شد برای اینکه گالیله معروف بتواند دوربین فلکی خودرا بسازد و او دوربینفلکی خود را در اولین ماه سال 1610 میلادی به کار انداخت و در شب هفتم ژانویه باان ستارگان اسمان را از نظر گذرانید بطوری که می بینیم بین تاریخ ساختن دوربین ازطرف مخترع فلاماندی و گالیله بیش از 2 سال فاصله وجود ندارد .چون گالیله دوربینخود را در اولین ماه سال 1610 مورد استفاده قرار داد میتوان گفت که از 2 سال همکمتر می باشد و لذا بعید نیست که فکر ساختن دوربین فلکی در یک زمان به فکر هر دورسیده باشد.بنا بر انچه گفته شد تئوری نور امام جعفر صادق علیه السلام چون قرن هابعد از او سبب گردید که بتواند دوربین فلکی بسازند و با ان اجرام سماوی را موردترصید قرار دهند کمک به توسعه علم در عصر( تجدد ) نمود .
نکته دیگری که در تئوری امام صادق (ع ) راجع به نور جلب توجه می نماید ایناست که ایشان فرمودند: نور از طرف اشیاء به سوی چشم انسان می اید . در صورتیکهقبل از او می گفتند که روشنائی از طرف چشم به سوی اشیاء میرود .امام جعفر صادق (ع ) اولین کسی است که این نظریه را رد کرد و فرمودند : نور از چشم به سوی اشیاءنمیرود بلکه از طرف اشیاء به سوی چشم می اید و دلیل ان این است که ما در تاریکیچیزی نمی بینیم .
امام صادق (ع ) فرمودند برای اینکهبتوان چیزی را دید باید ان شیء روشن باشد و اگر خود روشن نیست باید یک شیء نورانیبر ان بتابد و ان را روشن کند تا بتوان ان را دید .
در مورد سرعت نور هم نظریه ایشان باتوجه به عصر او بسیار جالب توجه می باشد .ایشان فرمودند که سرعت نور که بطرف چشم مامی اید فوری است و از انواع حرکات است .
این نکته را ذکر می کنیم که وسائلتکنیکی زمان اجازه نمیداد که امام بتواند سرعت نور را اندازه بگیرد ولی همین کهگفت نور حرکت است و سرعت ان فوری می باشد تقریباً نظریه ای شبیه به این دوره راجعبه نور گفته است . روایتی از ایشان نقل می کنند که روزی در محضر درس خود فرمودند :نور قوی می تواند اجسام سنگین را به حرکت در اورد و نوری که در کوه طور سینا برموسی اشکار گردید از نورهایی بود که اگر مشیت خداوند تعلق میگرفت کوه را به حرکتدر می اورد ممکن است فکر کنیم بر طبق این روایت ایشان اساس تئوری لیزر را پیشگوییکرده اند!
به عقیده ما انچه ایشان راجع به حرکتو سرعت نور و اینکه نور از اشیاء به چشم ما می تابد فرمودند اهمیتش زیاد تر ازتئوری لیزر بطور ساده است چون این تئوری قبلاً ابراز شده بود ولی انچه راجع بهسرعت و حرکت و تمرکز نور و اینکه نور از اشیاء به چشم ما می تابد گفت مخصوص شخصبزرگوار ایشان می باشد.
:: موضوعات مرتبط:
علوم،
فیزیک،
،